ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΑΜΟΥΤΗΣ:ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ 14/8/1908 - 2/9/1984

2-9-2017









Ημέρα μνήμης η σημερινή για τον λεβεντάνθρωπο Μάνο Κατράκη.

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.Ο κορυφαίος δραματικός ηθοποιός, ο εργάτης της υποκριτικής τέχνης που αγωνίστηκε και εξορίστηκε για τα πιστεύω του. Επιβλητική φυσιογνωμία, ψηλός, ευθυτενής, με χαρακτηριστική ηχηρή φωνή και έναν αέρα αριστοκρατικότητας. Συνεργάστηκε με ιερά τέρατα όπως ο Μυράτ και η Κοτοπούλη και όχι μόνο. Ο Κατράκης εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και πολέμησε στην Εθνική Αντίσταση. Η πεισματική άρνησή του να υπογράψει "δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών ιδεών" οδήγησε σε διώξεις, βασανιστήρια και εξορία στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη.

Η παρουσία του στο σανίδι ατελείωτη, με περισσότερα από 50 χρόνια προσφοράς στο θέατρο, με στόχους υψηλούς, ερμηνείες συγκλονιστικές. Πρελούδιο υποκριτικής του παρουσίας,η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στην οποία πρωταγωνίστησε -το Ταξίδι στα Κύθηρα.

Το αγροτόπαιδο από την Κρήτη που έκανε όλη τη θεατρική Αθήνα να υποκλιθεί στα υποκριτικά του χαρίσματα ήδη από τα πρώτα βήματά του στο σανίδι το 1928 ήταν ένας φλογερός αγωνιστής που υπέμεινε με σθένος και απαράμιλλη γενναιότητα τους ξυλοδαρμούς και τα βασανιστήρια, γράφοντας με την προσωπική του διαδρομή συλλογική Ιστορία. Αυτός, ο μέγιστος των ελλήνων ηθοποιών, ο ταγμένος καλλιτέχνης και μαχόμενος πολιτικά άνθρωπος, θα κάνει τον συναγωνιστή του Γιάννη Ρίτσο να πει: «Στο μπόι σου παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη». Συγκλονιστική η φωνητική του συμμετοχή στο έργο των έργων του Μίκη Θεοδωράκη - Αξιον Εστί.

Ευτύχησα να δώ παράσταση του, στο θέατρο Broadway.















Πηγή:Μπάμπης Σαμούτης

Σχόλια