“Χρυσός” για τη Γερμανία η κρίση στην Ελλάδα












“H Γερμανία είχε κέρδη 1,34 δισ. ευρώ από τόκους δανείων που έδωσε στην Ελλάδα και ελληνικών ομολόγων που αγόρασε, σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερωτήσεις του κόμματος των Πρασίνων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και αναμεταδίδει η Handelsblatt, από το δάνειο που έδωσε η γερμανική κρατική τράπεζα KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) στην Ελλάδα το 2010, με εγγύηση του γερμανικού κράτους, υπήρξε κέρδος από τόκους ύψους 393 εκατ. ευρώ.

Από τις αγορές ελληνικών ομολόγων που έκανε η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) από το 2010 έως το 2012, στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΚΤ, υπήρξαν κέρδη, τα οποία κατευθύνθηκαν στον γερμανικό προϋπολογισμό. Από το 2015, τα κέρδη αυτή ανέρχονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 952 εκατ. ευρώ.

«Τα κέρδη από τους τόκους πρέπει επιτέλους να δοθούν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξυγιάνει τον γερμανικό προϋπολογισμό με κέρδη από τόκους που πλήρωσαν οι Έλληνες», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ΕΕ των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ), Μάνουελ Σάραζιν.

«Μπορεί βέβαια να είναι νόμιμο να κερδίσει η Γερμανία από την κρίση στην Ελλάδα, αλλά δεν νομιμοποιείται για αυτό με την ηθική έννοια της αλληλεγγύης», επέκρινε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για την οικονομία στη Μπούντεσταγκ, Σβεν –Κρίστιαν Κίντλερ.


Πηγή:thesseconomy.gr

Σχόλια