ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ:Δε φοβάμαι. Εγώ επιλέγω να μιλάω.Και να κάνω αυτό που λέω. Και να μην υποκλίνομαι. Μια ωραία συνέντευξη λοιπόν και ευχαριστώ. Με αγάπη δ


24-3-2017
















Δε φοβάμαι. Εγώ επιλέγω να μιλάω. Και να κάνω αυτό που λέω. Και να μην υποκλίνομαι. Μια ωραία συνέντευξη λοιπόν και ευχαριστώ. 

Με αγάπη δ

Ημερομηνία: Τετάρτη, 22/03/2017 13:50
Συντάκτης: Onlytheater
Κατηγορία: Συνέντευξη

Ο ηθοποιός μιλάει για την κίνηση «Δεν Υποκλίνομαι», την τρομοκρατία στην Τέχνη και τις μαύρες λίστες.

- Ποιος ακριβώς είναι ο στόχος της κίνησης «Δεν υποκλίνομαι»;

Είναι μια ανάγκη να υπάρξουμε όλοι μαζί σε έναν χώρο, να δηλώσουμε ότι δεν υποκλινόμαστε και δεν υποτασσόμαστε. Δεν υπάρχει πρόθεση διεκδίκησης πραγμάτων, θέλουμε να δούμε το δάσος κι όχι κάποια δέντρα που καίγονται. Δυστυχώς όποιος σήμερα μιλάει ανοιχτά και καταγγελτικά, κατηγορείται ως κουτσομπόλης, και δη από τους κουτσομπόληδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα αυτό το λένε οι ξεπεσμένοι της ολόφρεσκης νέας διαπλοκής. Εμείς θα αντιταχθούμε σε αυτό και θα μιλήσουμε γι’ αυτά που μας απασχολούν. Η πρώτη αυτή συνάντηση την Παρασκευή στις 12μμ στο θέατρο Αλκμήνη, θέλουμε να είναι η έναρξη πολλών νέων συναντήσεων. Σας καλούμε όλους εκεί.

- Ποια είναι η ολόφρεσκη διαπλοκή στην οποία αναφέρεστε;

Ένα τοπίο δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό, ή κοινωνικό, που έχει δημιουργηθεί τελευταία. Εκεί που λέγαμε ότι θα ξεμπλέξουμε με όλα αυτά, βλέπουμε τελικά τι συμβαίνει στην τέχνη: η παράδοση των πολιτισμού σε ιδρύματα, η παράδοση των θεσμικών θέσεων σε κυβερνητικούς υπηρέτες, όλα αυτά είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί έναν τρόμο στη δουλειά. Υπάρχει ο φόβος ότι αν πει κάποιος κάτι, αν μιλήσει ελεύθερα, μπαίνει σε μαύρες λίστες και δεν μπορεί να δουλέψει πουθενά. Ακόμα και από ιδιώτες παραγωγούς, όχι μόνο κρατικούς φορείς.

- Εσείς νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μαύρη λίστα;

Πιο μαύρη από ποτέ, αλλά αυτό δεν με ενοχλεί. Έχω παλέψει πολύ για τη δουλειά μου, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να είμαι τίμιος απέναντι σε αυτά που πιστεύω.

- Ποιοι συμμετέχουν στην κίνηση;

Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα, δεν πρόκειται για κάτι κομματικό. Βεβαίως είμαι κοντά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και παλεύουμε σε διάφορα πεδία κοινωνικά, με τρομερές φιμώσεις, αλλά το «Δεν υποκλίνομαι» είναι μια πόρτα ανοιχτή. Είμαστε κάποιοι καλλιτέχνες που μιλάμε για όλα αυτά, αλλά δεν θέλω να πω ονόματα, γιατί δεν θεωρώ ότι το οργανώνει κάποιος όλο αυτό. Όποιος θέλει να μιλήσει είναι ευπρόσδεκτος. Είναι ευπρόσδεκτοι όσοι δεν υποκλίνονται και δεν επαναπαύονται σε κάποια ευνοϊκή κατάσταση γι’ αυτούς, ή ακόμα και σε μια δύσκολη κατάσταση. Η τέχνη πρέπει να βγει μπροστά, δεν μπορούμε απλώς να γράφονται posts για sold out και dream team και να κυνηγάμε likes.

- Ποιες είναι οι δράσεις σας και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Μακάρι να οργανωθούν καλλιτεχνικοί τρόποι δράσεων, πέρα από ανακοινώσεις. Είναι μια ευκαιρία να βγει μπροστά η τέχνη, είτε παρακινώντας τους πολίτες, είτε μέσα από την δημιουργία αυτή καθαυτή. Σε άλλες συνθήκες λιγότερο ακραίες θα μπορούσαμε να μείνουμε στη δημιουργία. Τώρα πιστεύω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Γίνονται πολλές κουβέντες σχετικά με την ουσία της συνάντησης. Θα έλεγα ότι σε αυτή την πρώτη συνάντηση θα τεθεί το πώς θα κινηθούμε. Δεν θα ήθελα να έχουμε ατζέντα εκ των προτέρων.


Διαβάστε περισσότερα εδώ::www.onlytheater.gr/buzz/interview/item/diamantis-karanastasis-ston-politismo-eimaste-ena-vima-prin-tin-tafoplaka

Σχόλια