Η Ζωή απασφάλισε… Το 7μελές προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα… (EIKONEΣ)

10-3-2017
















Το 7μελές προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα…

Τζούλια Λιακοπούλου

Τα διαδικαστικά ζητήματα νομιμοποίησης των διαδίκων και τα ειρωνικά σχόλια
των συνηγόρων της Siemens, προσπάθησαν να αναλώσουν τη δική της Siemens σήμερα, 6 Μαρτίου, ημέρα της πρεμιέρα της. Και θα ήταν μία διαδικασία ρουτίνας, αν στα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής, δεν καθόταν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να της δίνει χρώμα και να της κλέβει χρόνο!!! Η παρέμβασή της κράτησε περίπου.... δύο ώρες και κινήθηκε σε τόνους καταγγελτικούς, με αιχμές για όλους, ακόμη και για το δικαστήριο, συγκεκριμένα τον πρόεδρο Ηλία Γιαρένη και την εισαγγελέα Έλενα Σκεπαρνιά.

Ενδιαφέρον είχε ότι, όταν η ίδια δέχθηκε κριτική για το «εκτενές» της -γενικότερης- παρέμβασης της ενώπιον του δικαστηρίου, απάντησε: «Αν αναλογιστεί κανείς τα 19 χρόνια κοροϊδίας των πολιτών στην υπόθεση της Siemens, δύο ώρες δεν είναι παρά μια στιγμή...».

Της κυρίας Κωνσταντοπούλου είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις των συνηγόρων της ΟΤΕ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου, που παρίστανται ως Πολιτική Αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη και τη ζημιά που έχουν υποστεί. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής, ζητώντας περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ (προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως ζημιά στην υπόθεση), αλλά και ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Ο εκπρόσωπος του, τόνισε στο σκεπτικό του ότι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, το Δημόσιο κατείχε το 65% του ΟΤΕ, ενώ επεσήμανε ότι για την έγκριση της σύμβασης 8002 δωροδοκήθηκε και ο τότε αρμόδιος υπουργός Τάσος Μαντέλης, που δικάζεται χωριστά για την υπόθεση. Ο ΟΤΕ απαιτεί από την πλευρά του με επιφύλαξη 10 ευρώ παρ' εκάστου κατηγορουμένου, για ηθική βλάβη που υπέστη τόσο από τις πράξεις της δωροδοκίας -ενεργητικής για τα στελέχη της Siemens και παθητικής για τους πρώην υπαλλήλους του - όσο και για τις πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ποσό 10 ευρώ παρ' εκάστου κατηγορουμένου διεκδικεί και η κυρία Κωνσταντοπούλου, μέσω της ένωσης προσώπων «Δικαιοσύνη για Όλους», συνδέοντας ωστόσο εξαρχής τη δίκη της Siemens με πιέσεις από πλευράς των δανειστών. «Τη δίκη δεν τη θέλουν οι δανειστές», εκτίμησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι «…ασκούνται από πλευράς Γερμανίας και δανειστών τεράστιες πιέσεις για τη μη διεξαγωγή της. Δεν τη θέλουν συνακόλουθα ούτε οι μνημονικές κυβερνήσεις. Η Siemens είναι υπόθεση διαφθοράς ολκής που εμπλέκει τις κυβερνήσεις της χώρας από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν. Έχουν έννομο συμφέρον να μη γίνει, πολλοί και κραταιοί. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν τη δίκη αυτή, γιατί συνδέεται με την εισροή μαύρων στα ταμεία τους…». Υπογράμμισε δε ότι οι κεντρικοί κατηγορούμενοι στη δίκη, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, διαφεύγουν. Η κ. Κωνσταντοπούλου καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, «…ο οποίος προέτρεπε όποιον έχει στοιχεία, να τα πάει στον Εισαγγελέα», και τώρα «στο εδώλιο κάθεται το δεξί του χέρι, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, και σε άλλη δίκη, τη αριστερό του χέρι, ο Τάσος Μαντέλης».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου της, επιτέθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη, «βοηθός» της οποίας, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης τοποθετήθηκε στο Παρίσι (παραλαμβάνοντας τη λίστα Λαγκάρντ), παρά τις παραλείψεις του στην υπόθεση της Siemens. Στο σημείο αυτό μάλιστα έκανε λόγο για «ασυδοσία» και «ξετσιπωσιά». «Θέλουν η δίκη να γίνει στη σιωπή», ανέφερε, μιλώντας σε άλλο σημείο για «στημένες εκ των προτέρων δίκες». Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε σκανδαλώδη τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Siemens και Ελληνικού Δημοσίου, ενώ στηλίτευσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι συμμετέχει και η κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτόν, εφαρμόζοντας τον.

Στο δια ταύτα της δίκης, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε μεταξύ άλλων αντίγραφα της δήλωσης αποχής συνέδρου του δικαστηρίου από την αρχικώς κληρωθείσα σύνθεση, ενώ διερωτήθηκε γιατί το κώλυμα δεν είχε δηλωθεί μέχρι την έναρξη της δίκης. Έθεσε επίσης το ζήτημα των αναπληρωτών (ως προς τη σύνθεση του δικαστηρίου), έτσι ώστε να μην προκύψει βίαιη διακοπή της δίκης, όπως έγινε κατά την πρώτη δίκη του Τάσου Μαντέλη (που έληξε άδοξα, όταν απεβίωσε ο πρόεδρος, απουσία αναπληρωτή).

Η κ. Κωνσταντοπούλου διατύπωσε δριμύτατο κατηγορώ για την απόρριψη -από το Ειρηνοδικείο- της αίτησης σύστασης του Σωματείου «Δικαιοσύνη για Όλους», τονίζοντας ότι θα αναζητηθεί η πειθαρχική ευθύνη της δικαστή. «Το σκεπτικό της απόφασης θα το ζήλευαν χουντικοί δικαστές», είπε προκαλώντας αίσθηση, με σχόλια ιδίως από τα έδρανα της υπεράσπισης. Δηλώνοντας ότι έχει προχωρήσει σε διαδικασία ανακοπής της απορριπτικής διάταξης του Ειρηνοδικείου, ζήτησε να εκπροσωπήσει - από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγή - την οικεία ένωση προσώπων. Επικαλέστηκε εξάλλου το άρθρο του Συντάγματος περί «λαϊκής κυριαρχίας» για να εδραιώσει τη δυνατότητα παρέμβασης της στη δίκη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δε δίστασε να συγκρουστεί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, όταν εκείνος δεν της επέτρεπε - αρχικώς - να διαβάσει γνωμοδότηση του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη σχετική με την απόφαση του Ειρηνοδικείου και τη "Δικαιοσύνη για Όλους".

Πρόεδρος: Είστε εκτός ... 

Κωνσταντοπούλου: Δεν σας κατάλαβα ... 

Πρόεδρος: Δεν θα μας διαβάσετε τη γνωμοδότηση. 

Κωνσταντοπούλου: Δεν σας κατάλαβα ... 

Πρόεδρος: Υπερβαίνετε το αναγκαίο μέτρο. 

Κωνσταντοπούλου: Ενοχλείσθε από αυτά που μόλις είπα για την πειθαρχική ευθύνη της δικαστή... Μου αποδεικνύετε ότι σας ενοχλώ.

Τελικά, η κ. Κωνσταντοπούλου διάβασε απόσπασμα της γνωμοδότησης.

Με αφορμή μάλιστα περιστατικό - παράνομης - μαγνητοφώνησης της διαδικασίας, το οποίο εντοπίστηκε στο ακροατήριο, από την εισαγγελέα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας υπέβαλε αίτημα για επίσημη καταγραφή της δίκης με μαγνητοφωνημένα πρακτικά και βίντεο.

Η εισαγγελική λειτουργός επιφυλάχθηκε ως προς το αίτημα, με σκεπτικό ότι αυτό διατυπώνεται από «…πλευρά μη συμμετέχουσα νομότυπα, ακόμη, στη δίκη». Η επιφύλαξη εξαγρίωσε την κυρία Κωνσταντοπούλου: «…ειπώθηκε σε σημείο που υποδηλώνει προκαταβολή κρίσεως», δήλωσε, σε κλίμα σύγκρουσης με τον πρόεδρο που δεν της έδινε τον λόγο.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα τοποθετηθεί η υπεράσπιση επί των ζητημάτων που έχουν τεθεί.














Πηγή: www.oparlapipas.gr/2017/03/7-eikone.html#ixzz4ax1ZQg4m

Σχόλια